top of page

Imkanal

När vi säger brand, så säger dom flesta; Nej tack. 


Har du koll på din imkanal?

 

Det är lätt att tänka att man har full koll på sin fastighet, men faktum är att det finns många saker som riskerar att falla mellan stolarna. En av dem är imkanalen, som är köksfläktens egen ventilationskanal. Fram till 2004 var det lagkrav på att en sotare skulle rensa imkanalen regelbundet, men efter det året flyttades ansvaret över helt till fastighetsägaren. Många har missat den lagändringen, vilket har lett till att rensningen har blivit bortglömd. En ren imkanal är dock viktigare än någonsin – inte bara för en välfungerande ventilation, utan också för att minska risken för bränder.

Matfetter och damm

En av de största riskerna med en orensad imkanal är brand. När du lagar mat, särskilt när du steker eller friterar, fastnar fettpartiklar och damm i kanalens väggar. Som du kan se på bilden här bredvid, bygger detta med tiden upp en beläggning som blir brandfarlig. 

 

Om en spisbrand eller heta gnistor från spisen sugs in i kanalen kan de antända fettlagret. Denna brand kan sedan sprida sig längs med kanalen och ta sig in i väggar och tak. Därför är det viktigt att rensa imkanalen regelbundet, inte bara för att upprätthålla en bra ventilation, utan också för att minska risken för en allvarlig brand.

IMG_3618.jpeg
IMG_3617.jpeg

En säker kanal

En ren imkanal innebär en betydligt säkrare miljö för din fastighet och dess boende. När imkanalen är fri från fett- och dammbeläggningar, som du kan se på bilden här bredvid, minskar brandrisken drastiskt. Utöver brandsäkerheten bidrar en ren imkanal till en bättre inomhusmiljö, eftersom ventilationen blir mer effektiv och risken för dålig lukt minskar. Att regelbundet underhålla och rensa imkanalen är alltså en enkel men viktig åtgärd för att skydda din fastighet och skapa en tryggare miljö.

Hur gör vi när vi rensar?

​

När vi och andra fackmän rensar en imkanal, följer vi en branschstandard för att få det rent på bästa sätt. Vi använder en rensvajer med en specialborste av stål eller nylon. Med den borstar vi loss allt fett och damm som sitter fast på insidan av kanalen. Vi rensar kanalen antingen inifrån köket eller från taket, beroende på hur det ser ut. Om fettet är torrt räcker det oftast med att bara borsta rent. Men om det är kladdigt och fuktigt, använder vi även ett avfettningsmedel som löser upp smutsen så att vi kan få bort allt ordentligt. När vi är klara är kanalen helt ren, vilket gör att den fungerar bättre och inte längre är en brandrisk.

026 28 09 530

Nobelvägen 2, 802 67 Gävle

Orgnummer:559456-9898

bottom of page